עוסק פטור: חובות וזכויות

 

אם אתם שוקלים להקים עסק בקרוב, או לתת שירותים בתור פרילנסרים ולא בטוחים שתגיעו בשלב הראשון להכנסה שנתית גבוהה מדי, האפשרות הטובה ביותר העומדת בפניכם היא פתיחת עוסק פטור. בואו ננסה להבין מה המשמעות של הדבר ומהן החובות והזכויות של עוסקים פטורים.

 

מה זה עוסק פטור ומי יכול להיות כזה?

עוסק פטור הוא עצמאי שגובה ההכנסה השנתית שלו (ולא הרווח, שימו לב) לא עולה על סכום של 107,692 ש״ח (נכון לשנת 2023). המושג ״פטור״ מתייחס מהפטור לתשלום מע״מ, מה שאומר שעוסקים פטורים בעצם לא גובים מע״מ בעסקאות שלהם מלכתחילה. על כן, עוסק פטור רשאי להנפיק חשבונית עסקה שהיא בעצם דרישת תשלום, ולאחר קבלת התשלום הוא מנפיק קבלה בלבד (בניגוד לעוסק מורשה שינפיק חשבונית מס המפרטת את תשלום המע״מ).

 

הזכויות והחובות של עוסקים פטורים

עוסק פטור אומנם לא משלם מע״מ, אבל הוא כן מחויב בתשלום למס הכנסה ולמוסד לביטוח לאומי ממש כמו עוסקים מורשים ובעצם כל אדם בישראל. בניגוד לעוסק מורשה, עוסק פטור לא מחויב בתשלום מקדמות ודיווח על הכנסות במהלך השנה, אלא רק בסוף השנה בדו״ח השנתי, אז גם משלמים בעצם את החובות למס הכנסה ולביטוח לאומי. עם זאת, עוסקים פטורים יכולים לבחור לשלם מקדמות במהלך השנה כדי להפחית את התשלום בדו״ח השנתי. כמו כן עוסקים פטורים זכאים גם הם לניכוי הוצאות מוכרות על מנת להפחית בגובה המס ודמי ביטוח לאומי.

 

איך פותחים עוסק פטור?

יש כמה אופציות לפתיחת עוסק פטור והן:

 

1.       הגעה פיזית למע״מ, מס הכנסה וביטוח לאומי לפתיחת תיק.

2.       פתיחת תיק באינטרנט דרך האתר הממשלתי.

3.       פתיחת תיק בתשלום לחברה חיצונית, רואה חשבון או יועץ מס.